Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, σχετικά με τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στην Κρήτη.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
Για μια ακόμη φορά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις τιμές παραγωγού, τις ζημιές που δεν αποζημιώνονται, καθώς και τα προβλήματα που τους δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια. Επιπλέον, για το κόστος θαλάσσιων μεταφορών που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής και μειώνει δραστικά τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων στον παραγωγό.
Συνεχώς το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, αφού οι τιμές των ζωοτροφών (που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής) έχουν εκτιναχθεί έως 50% . Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται περισσότερο και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ, κτλ.. Η ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και στις τιμές παραγωγού, παίρνει αρνητικό πρόσημο.
Παράλληλα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, όταν δίνονται, είναι πολύ κάτω από το κόστος της ζημιάς και δίνονται ετεροχρονισμένα. Την ίδια στιγμή, με τη νέα ΚΥΑ, μειώνονται οι επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση, αλλά και εξισωτική αποζημίωση) με την κατανομή στα βοσκοτόπια.
Επίσης, στο θέμα των δασικών χαρτών, παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς και τις χρονικές παρατάσεις, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Δηλαδή το κράτος, που αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαταπατητές, φορτώνει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους με μεγάλα έξοδα για να αποδείξουν ότι τα κτήματά τους δεν είναι κρατικά και ότι είναι βοσκότοποι για τα ζώα τους και όχι δασικές εκτάσεις.
Ενώ το κράτος εξασφαλίζει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους επιχειρηματικούς ομίλους, απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
- Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους μικρούς κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.
- Να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και να παρθούν μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
- Την απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων. Να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα.
- Να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας σε όλους τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.
- Να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, για όλες τις καταστροφές που υπέστησαν, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος».
- Κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους
- Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος όλης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και να διασφαλίσει τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις των βοσκοτόπων.